Walled seating area, Ebford

The client brief was to create a significantly larger patio area at the back of the house to give a more usable space. They also wanted a large compost area to be transformed into one for growing vegetables, to include a raised bed and space for a green house.

The works included: the excavation of approximately 120 tonnes of soil to create enough space for the new patio seating area, construction of a substantial curving stone retaining wall, with steps at either end and a sloping top to match the contours of the garden, and planting behind. A sandstone patio was constructed in front of the wall, with LED uplights set at the base to light the stonework and spike lights in the bed behind.

For the vegetable growing area works included: construction of stone walls to level the area and retain the bank at the back, with steps to provide access, construction of a sleeper raised bed for planting and laying of sandstone paving. A sandstone path was laid to link the vegetable growing area with the new patio area.

“We recruited Daniel and his team in Spring 2019 to push back and extend our patio area incorporating a variable height curved stone wall, remove a large unruly compost heap, replacing it with a leveled paved area for a greenhouse and raised bed, this all linked by a new paved path. In the planning stages, Daniel made some excellent suggestions about lighting, and choice of stone for the wall and was happy to adapt the project to our suggestions. He was meticulous when it came to building the stone wall, for which we have received many compliments. We are delighted with the result, which has completely transformed our outdoor area. As a team, they were reliable, tidy and courteous – we would thoroughly recommend them.”